Kaffebar

 

Thomas Angermann

Thomas Angermann

 

 

Kaffebarer bliver ved med at være populære

 

Kaffebarer, som eksempelvis Riccos, er stadig meget populære og bliver ved med at være det. Igennem historien har kaffebarer været samlingspunkt og startsted for utallige politiske bevægelser og kunstgrubber og forfatterforeninger. I dag er det meget den personlige samtale, der er i centrum når det sorte guld nydes i fulde drag. Riccos, Starbuck og Baresso er de tre største kæder, men der findes utallige navne på steder, der danner rammen om det personlige møde, hvor det talte ord dyrkes ihærdigt. Grundtvig ville have glædet sig over at se, hvordan sådanne steder får samtaler til at blomstre, og hvordan diskussioner er blevet en hel naturlig ting for os kaffeelskere.

 

Kaffebarer skaber et samlende ritual

 

Der er noget ceremonielt over at dele en kande kaffe, på en god og uformel måde. Siden cafekulturen for alvor kom til Danmark i firserne, er vi begyndt at gå meget op i kaffe, og i dag kender vi alle de mere sofistikerede kaffetyper, såsom espresso og cafe latte, og en helt almindelig stærk kop kaffe hedder i dag en Americano. Det er en kultur, der har en meget lang historie, og man kan spore historier om kaffebønnen helt tilbage til det 6.-århundrede til det, der i dag hedder Yemen. Kaffebarer har været samlingspunkt for alverdens bevægelser, og det vidner om det sorte gulds samlende egenskaber. Endnu et eksempel på kaffens samlende kraft er, at kaffe næsten altid indgår i møder, hvor vigtige ting skal på plads.

 

Når kaffen er god er alting godt

 

Omkring år 1900 opfandt en virksomheds ejer fra Italien en ny måde at brygge kaffe på. Hans egentlige mål var at spare bryggetid, men han opdagede hurtigt at hans nye metode gav en langt bedre kaffe, ved at bruge damp i stedet for varmt vand. Espresso som betyder ”Trykke ud”, blev hurtigt en populær drik i Sydeuropa, og den dag i dag er det denne metode der bruges på cafeer, fordi det har vist sig, at denne metode langt bedre udnytter kaffebønnens gode egenskaber. Derfor er det noget helt specielt at besøge kaffebarer som Baresso, Riccos og Starbucks.

 

Det nye skud på stammen er at lade cafeen rykke hjem til sig selv

 

De seneste år er der kommet mange nye espressomaskiner på markedet, der er tænkt til det moderne køkken i hjemmet. Det er blevet meget populært, men det kommer ikke til erstatte kaffebarer som vi kender dem, for der er noget helt særligt ved stemningen når man går ud og mødes over en god kop kaffe.