Kaffebønner

Der findes over 60 forskellige typer af kaffetræer fordelt på ca. 80 lande i verden, og det giver naturligvis en masse forskellige typer af kaffebønner, som igen kan give mange forskellige smagsvariationer af kaffe.

Nogle af de mest kendte kaffebønner er coffea arabica (ægte kaffe), coffea liberica (Liberica kaffe) og coffea canephora (robusta kaffe).

Arabica kaffe, som også kendes som ægte kaffe, dyrkes i højder og udgør godt 70% af kaffeproduktionen i verden. Arabica anses af mange som værende en lidt finere kaffetype, som har en meget fin og karamelagtig eftersmag.

 

davidd

davidd

Robusta kaffe dyrkes som regel i lavere højdelag og udgør ca. 30 % af kaffeproduktionen i verden. Robustabønnen har en meget fyldig smag og egner sig godt til pulverkaffe. Den har en lidt grovere, træagtig eftersmag end Arabicakaffen.

Arabica og Robustakaffen findes også ofte i forskellige blandinger, når du køber kaffe. De billigere blandinger indeholder større dele robustakaffe, mens finere blandinger, som primært består af Arabicakaffe, også kan indeholde dele af robustakaffe for at give en kraftigere og fyldigere smag.

Liberica kaffe dyrkes ofte lavt og har en endnu kraftigere smag end Robusta kaffen. Den udgør kun under 1 % af den samlede verdensproduktion.

Er kaffe sundt?

Der er forskellige holdninger til, hvorvidt kaffe er sundt, men de fleste anerkendte holdninger består i, at det er sundt at drikke en mindre mængde kaffe om dagen, f.eks. et par kopper. Hvis man kun drikker kaffe lejlighedsvis, har kaffen den effekt, at forbrændingen stiger og kredsløbet sættes i gang. Disse positive virkninger af kaffen forsvinder dog, hvis man drikker kaffe dagligt. Til gengæld indeholder kaffe antioxidanter, som er sunde for kroppen og virkningen af disse forsvinder heldigvis ikke ved regelmæssig indtagelse af kaffe!

Det er alment kendt, at antioxidanter findes i frugt og grøntsager, men ikke mange ved, at de også findes i kaffe. Virkningen af antioxidanterne er størst ved uristede kaffebønner og derfor er flere kaffeproduktioner begyndt at blande en mindre mængde uristede bønner i kaffeblandingerne.