Generelt om kaffe

Kaffe produceres af bønner fra kaffetræets frugter. Frugterne høstes og tørres hvorefter kernerne tages ud og tørres. Når bønnerne er tørre ristes de og først herefter kan aromaerne trækkes ud og bønnerne kan anvendes til at brygge kaffe med.

Når man køber kaffeblandinger, kan man enten købe dem som hele bønner og bruge dem i espressomaskinen eller du kan selv male dem i en kaffekværn derhjemme. Alternativt kan du købe dem formalet, så de er klar til brug i den almindelige kaffemaskine.

Når man har besluttet, hvilken kaffeblanding man ønsker at anvende og hvilken form den skal have, dvs. om det skal være hele bønner eller formalet kaffe, kan man begynde at overveje, hvordan man vil brygge sin kaffe.

Der findes utallige måder at brygge kaffe på og utallige hjælperedskaber til at brygge den med. I gamle dage kogte man vand og hældte over kaffen og serverede den ofte i en blå kaffekande – Madam Blå. Nu om dage tager man som regel lidt mere teknologiske hjælpemidler i brug til kaffebrygningen.

 

 

Atwater Village Newbie

Atwater Village Newbie

 

 

Herunder kan du se lidt fingerpeg om, hvordan man brygger den perfekte kaffe:

Vand:

Vandet skal altid være frisk og meget koldt. Kaffen bliver bedst, hvis den brygges på ‘blødt’ vand. Hvis vandet er meget hårdt, vil det kunne smages i kaffen, som risikerer at blive flad og kedelig.

Temperatur:

Vandtemperaturen skal helst være lige under kogepunktet, når du hælder vandet over kaffen. Hvis vandet er for varmt, risikerer du at brænde kaffen. Hvis vandet er for koldt, kan det være svært at trække smagsstofferne ordentligt ud af kaffen.

Kaffebønnerne:

Kaffebønnerne giver den bedste smag, hvis de er friske og nymalede. Jo længere tid kaffen står, jo flere aromastoffer forsvinder. Husk derfor altid at opbevare kaffen i lufttætte beholdere.

Hjælpemidler:

Uanset hvilke hjælpemidler du bruger til at brygge kaffen med, er det vigtigt, at de er rene. Sørg derfor altid for at vaske stempelkanden, kaffemaskinen, espressomaskinen eller hvad du ellers bruger af udstyr grundigt af med opvaskemiddel, hver gang du har brugt det.