Espressomaskine

Der findes mange forskellige typer af espressomaskiner på markedet og før du skal købe en sådan maskine, er det en god ide at tænke i design, funktion og pris. Som udgangspunkt er de fleste espressomaskiner, som er på markedet i dag af en god kvalitet, og man bør derfor i stedet kigge efter, hvilket udseende man ønsker maskinen skal have, og hvilke funktioner der er vigtige for dig.

Tre typer espressomaskiner
Der findes tre typer espressomaskiner i dag. Den fuldautomatiske espressomaskine er en kaffemaskine, hvor kaffen leveres ved et tryk på en enkelt knap, det vil sige, du ikke selv skal tænke på, at hverken kværne eller påfylde bønner, eller for den sags skyld vand. Ved denne type maskine får du en ensartet espressodrik, hver gang du brygger en kop. Det betyder så også, at du ikke selv har mulighed for at bestemme, hvor stærk din espresso skal være, idet du ikke selv påfylder mængden af bønner. Derudover ligger denne type espressomaskine ofte i den dyre ende af prisskalaen.

 

 

pierceevans2002

pierceevans2002

Semiautomatiske espressomaskiner
Den semiautomatiske espressomaskine fungerer ved, at du selv påfylder kaffebønner og vand, hvorefter du ved et tryk på en knap starter espressobrygningen. Ved denne type espressomaskine kan du i modsætning til den fuldautomatiske selv styre, hvor stærk din espresso skal være. Den semiautomatisk espressomaskine findes i to udgaver; den ene kører på damp og den anden via en pumpe.

Espressomaskiner der kører på damp er relativt ustabile i såvel tryk som temperaturer. Disse to elementer er som bekendt de vigtigste i brygningen af espresso, så espressomaskiner som kører ved hjælp af damp, er derfor ikke at foretrække.

Espressomaskiner der kører med en pumpe, er derimod meget velfungerende, idet de sørger for, at espressoen brygges ved et bestemt tryk og en bestemt temperatur hver gang. Fordelen er så, at du selv kan vælge, hvor meget og hvilken type kaffebønder der skal i maskinen.

Manuelle espressomaskiner
Forgængeren for den semiautomatiske espressomaskine, hvor maskinen bruger en pumpe til brygningen af espressoen, er den manuelle espressomaskine. Ved den manuelle espressomaskine anvendes et håndtag til at skabe presset, hvorved vandet presses igennem bønnerne og brygger kaffen. Denne metode kræver lidt mere øvelse end at trykke på en knap, som på de semiautomatiske og fuldautomatiske maskiner, men metoden har været brugt i over 100 år, så den er bestemt værd at prøve.