Cafeer – find din kaffebar

By Kim Scarborough

By Kim Scarborough

I Danmark er der et stort og godt cafémiljø i hele landet. Det er en del af den danske kultur, at man mødes og går på café eller kaffebar og drikker en kop speciallavet kaffe, eller måske bare en helt almindelig kop. Frasen ’skal vi mødes over en kop kaffe er alment brugt i Danmark og findes i stort set alle samfundslag.

I Danmark er der ca. 1000 caféer, hvor danskerne kan mødes og drikke en kop kaffe eller espresso. Mange af disse caféer findes i de større byer som København, Odense, Århus og Aalborg.

På caféer og kaffebarer rundt omkring i hele landet, og verden for den sags skyld, mødes mennesker og udveksler viden, hverdag og holdninger. Der tales og spises og drikkes både varme og kolde drikke. Mange bruger caféer og kaffebarer til at se venner og familie, og andre igen bruger caféer og kaffebarer til forretningsmøder og mere professionelle relationer. Og netop i skabelsen af relationer er kaffe i dens mange forskellige varianter ofte en vigtig bestanddel.

Især i de større byer i Danmark lever cafémiljøet og kaffebarerne i bedste velgående. I den travle hverdag med møder, studier, arbejde og familieliv er besøget på en kaffebar ofte et velkomment afbræk, hvor man kan sætte sig ned og bliver serviceret og nyde hinandens selskab. Nogle tager på café i grupper, andre nyder at gå på kaffebar alene og sidde i sin egen stilhed og nyde udsigten eller dagens avis over en kop kaffe.

Ofte er det caféer og kaffebarer, der definerer byer. Når man skal fortælle om ens hjemby, starter man med at fortælle om hvilke caféer og spisesteder, der findes i byen og hvordan disse definerer kulturen. På samme måde kan man se, hvordan befolkningssammensætningen i byerne også definerer cafélivet. I de store universitetsbyer kan man som regel se et meget stort udvalg af kaffebarer, ofte med forskellige temaer. I mindre byer kredser byens kulturliv ofte omkring en eller få mindre caféer eller kaffebarer, hvor stamkunder definerer kundekredsen og hvor byens befolkning ser den lokale kaffebar som byens samlingspunkt.